Friday, March 9, 2012

Surdegsbröd med valnötter

För några veckor sedan kom jag och min mamma över en burk med surdeg i på Ica. Detta tyckte vi var väldigt smart, då det är en ganska komplicerad process att göra surdeg.



Recept:

1 burk Bagarens Rågsurdeg
½ färst jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
9 dl vetemjöl (special)
4 dl rågmjöl
3 tsk salt
1 msk oliv-eller rapsolja

1. Skaka burken och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2-3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
4. Lägg bröden på en plåt och täck med pladt. Låt jäsa i ca 1 timme.
5. Sätt ugnen på 260 grader i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
6. Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 grader. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

Recept från Kronjäst.










1 comment: